home-img-small

Actueel

Uitgelicht: CMK en Speciaal Onderwijs september 2020

Cultuurmij Oost 11 oktober emb ozg 2018 037A (2).jpg

Een door Cultuur Oost georganiseerde bijeenkomst met dioverse presentaties op het gebied van kwaliteitsverbetering van cultuuronderwijs binnen het speciaal onderwijs. Een aanrader voor medewerkers binnen het Speciaal ONderwijs.

Jacqueline van Koolwijk zal er samen met fysiotherapeute Thea Claassen een presentatie geven met de titel "Samen muziek maken met electronische hulpmiddelen". Een presentatie van een CMK-porject dat aangeboden werd op z.m.l.k.-school De Kom te Druten.

Welkom! Maar geef je snel op!

Donderdag 8 oktober; 15.00u tot 20.30u (incl. broodjes, koffie, thee, e.d.). Fort Lent, Bemmelsedijk 4 Nijmegen.

Informatie en opgave: https://cmk.cultuuroost.nl/agenda/uitgelicht-cmk-en-speciaal-onderwijs/

 

 

 

 

 

 

 

Heelzang-traject - 6 bijeenkomsten september 2020

musicerende engelen St Jan Den Bosch (3).jpg

“Een verfrissende en pure benadering van klank en muziek, die ons dichter bij de Bron en in de Eenheid brengt."

"Echt, authentiek, ieder zichzelf.” “Samenvallen met elkaar.”

“Aardend, verstillend en veel plezier.”

“Bijeenkomsten vol inspiratie.”

(Ervaringen van deelnemers)

 

Heerlijk vrij en bezield zingen binnen de maandelijkse bijeenkomsten van de Heelzang.  Zingen binnen een Heelzang-traject is zingen als heling, meditatie en inspiratie voor lichaam, hart en ziel. Tijdens de bijeenkomsten gaan we o.a. bezig met: het laten ontvouwen van ademkleuren en van helende langgerekte tonen, het zingen van mantra's / eenvoudige melodieën en  geïmproviseerde klankvelden.

Het zingen van klankvelden vormt het hart van de Heelzangbijeenkomsten en is iedere keer weer verrassend, nieuw, verdiepend, innerlijk verstillend en ruimte gevend, aldus de ervaring van deelnemers.

De gezongen klanken worden instrumentaal ondersteund op o.a. swaramandala, nada tarangini, tamboura.

Vanaf september 2020 start er weer een Heelzang-traject van 6 maandelijkse bijeenkomsten. Data: 19 september, 17 oktober, 14 november, 12 december 2020, 16 januari, 13 februari 2021. Tijd: 10.30 - 12.30u. Locatie: Vrije Klanken, Gravendaal 1 Deest, begane grond.

Kosten: € 90,- voor 6 bijeenkomsten van 2 uur. 

Interesse? Neem contact op voor meer informatie, of bekijk de flyer: de Heelzang flyer - 2020 - 2021.pdf

 

Stiltewandeling & Klankveld zingen september2020

shutterstock_70647817 (compr. voor web).jpg

Stiltewandeling. Stap voor stap komen gedachten tot rust. Stiller en ontvankelijker. Horend wat om en in je is. Met iedere stap meer verbonden. Meer luisterend naar de stille Stem die in jou, die in alles is. 

Klankveld zingen. Stil staan. Ademkleuren, tonen, melodieën, harmonieën ontvouwen zich op het ritme van onze adem. Als vanzelf, natuurlijk, vrij. Een klankveld wordt hoorbaar en brengt ons, alsook het landschap om ons heen, in een natuurlijke, harmonieuze trilling. Alles en iedereen zingt zijn eigen lied. Alles wordt hoorbaar als één symfonie, welke telkens weer verwondert.  Wandel en zing je mee?

 

Vanaf mei 2021 zullen er weer bijeenkomsten zijn om in stilte te wandelen en klankvelden te zingen

 

Tijden: We wandelen van: 19.30u tot ca. 20.45u. We gaan ieder afzonderlijk naar de wandellocatie. Preciese gegevens van die locatie ontvang je na opgave.

Kosten: €10 p.p. Begeleiding: Jacqueline van Koolwijk (musicus, muziektherapeute) & André Janssen (streekgids, dichter). Opgave & informatie: info@vrijeklanken.nl, 0487-511568. Zie ook de flyer: Stiltewandeling en Klankveld Zingen 2020 vs2.

 

Video-opnames van liedjes uit Muziek Natuurlijk!! mei 2020

Muziek Natuurlijk!! cover color.jpg

 

Liedjes vormen niet het enige, maar wel een belangrijk onderdeel van de muziekactiviteiten die beschreven staan in het boek Muziek Natuurlijk!! - muziekactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders.

Om een indruk te krijgen hoe je deze liedjes kunt uitvoeren, of om mee te zingen, zijn er nu video-opnames van de meeste liedjes uit het boek. De opnames zijn niet opname-technisch en muzikaal tot in de finesses uitgewerkt, maar vormen gewoon een spontaan voorbeeld en inspiratiebron.

Neem gerust een kijkje of zing mee op de webpagina van het boek Muziek Natuurlijk!!

 

 

 

 

 

Verhalenvertelvoorstelling "Een nieuw begin" - met verhalenvertellers Jan Tijssen en Edgar Nollen, muzikale begeleiding Jacqueline van Koolwijk mei 2020

amandelbloesem.jpg

Wat doet een zonnebloem op een vuilnisbelt? Overleeft die het daar wel?

Een beukennoot die graag wil vliegen. Lukt het hem ook?

Waarom groeien er geen olijven meer aan de bomen? En zal de jongeman het hart weten te veroveren van de mooie Lai-Fan?

Lente: nieuw leven ontpopt zich, barst open. Wat in de wintertijd lag te waken, komt nu tevoorschijn. Het nieuwe, frisse komt en ruikt je tegemoet. Misschien moest er eerst iets sterven wil er nieuw leven mogelijk zijn. De groei kan in de natuur zijn maar juist ook in onszelf.

In de voorstelling, op 28 maart 2021, komen verschillende verhalen aan bod waarin deze aspecten verwoord zijn. Deze, en andere verhalen worden verteld, met muzikale begeleding van Jacqueline van Koolwijk op piano en snaarinstrument (nada tarangini).

Edgar Nollen en Jan Tijssen kennen elkaar van de Nationale Vertelschool waar zij een opleiding deden tot verhalen vertellen. Jacqueline van Koolwijk is musicus en muziektherapeute, en werkt vanuit haar eigen bedrijf Vrije Klanken. Zij treden al enkele jaren samen succesvol op met het kerstvertelprogramma ‘Kerstverhalen wereldwijd’.

Informatiebezielendeverhalen@gmail.com. Zaal open vanaf 15.30 uur. Aanvang: 16.00u. Kosten: geen. LocatieVredebergkerk, Van Toulon van der Koogweg 3, 6862EB Oosterbeek.

 

 

Concert: von Bingen van alle tijden - het universele en tijdloze gedachtengoed van Hildegard von Bingen mei 2020

affiche lezing en concert Druten 26102019 (vs2)-1.jpg

Er is een cd-opname verkrijgbaar. Klik hier: cd-uitgave Hildegard von Bingen Inspiration

Zaterdag 26 oktober 2019 vond in de Ewaldenkerk te Druten een lezing en concert plaats waarin het universele en tijdloze gedachtengoed van Hildegard von Bingen ter sprake werd gebracht en werd beluisterd.

Kitty Bouwman, theologe, docente spiritualiteit en mystiek en tevens auteur van het boek Mater Sapientia, gaf een lezing, ondersteund met een beeldende Power Point presentatie. (http://www.matersapientia.nl)

Aansluitend brachten Ute Kreidler i.s.m. trio NECTAR hun concertprogramma "Hildegard von Bingen Inspiration - Vijf Gebeden" ten gehore.  NECTAR bestond uit: Nicole Schmaloer - (alt-)fluit, Jacqueline van Koolwijk - orgel, piano, Siem Ranoesetiko - percussie.

Jacqueline van Koolwijk componeerde, geïnspireerd door vijf afbeeldingen uit “Scivias“ (“Wisse die Wege”), het eerste theologische visioenenboek van Hildegard von Bingen, “Vijf Gebeden” voor orgel, bestaande uit de delen: Vertrouwen, Kracht, Onderscheidingsvermogen, Verlossing en Licht. Deze korte indringende orgelwerken vormen de rode draad binnen de muziek in het concertprogramma en worden afgewisseld met composities van von Bingen en meditatieve improvisaties van het trio NECTAR. (O frondens virga, O quam mirabilis, Caritas abundat in omnia, Lux aeterna, De Spiritu Sancto.)

Doordrongen van de kracht van de liederen van Hildegard von Bingen en van de afbeeldingen behorend bij haar visioenen, ontvouwt zich de muziek binnen het concert spontaan en in het moment. De klanken zijn verstillend, ruimte gevend, energiek, beweeglijk en meditatief. Door de synergie van de warme, heldere stem van Ute Kreidler met het subtiele spel van NECTAR, kan de luisteraar muziek en afbeeldingen van Hildegard von Bingen op een nieuwe en diep doorleefde manier ervaren.

Ute Kreidler verdiept zich al jaren in het gedachtgoed en het vertolken van von Bingens liederen en bracht samen met trio NECTAR in 2018 een cd uit. Lees verder: https://www.spirit-antiqua.de/de/weitere-projekte/nectar-inner-silence/

Wilt u het concertgedeelte van dit programma beluisteren?

Er is een cd-opname verkrijgbaar. Klik hier: cd-uitgave Hildegard von Bingen Inspiration

 

Verrassingsconcert kamerkoor Kwintessens met werken van o.a. Jacqueline van Koolwijk februari 2020

kamerkoor Kwintessens o.l.v Raoul Boestens.jpg

Bladmuziek van de 2 uitgevoerde koorcomposities is verkrijgbaar. Klik hier voor meer informatie.

Op zondag 27 oktober 2019 werden de koorcomposities "Als de ziel luistert" en "Caritas abundat" van Jacqueline van Koolwijk verklankt door kamerkoor Kwintessens o.l.v. Raoul Boestens. Een topkoor en topdirigent. Naast de première van deze koorwerken, voerden zij eigen werken uit.  Het concert was voor Jacqueline namelijk een verjaardags-verrassing. (In april 2019 mocht zij 50 worden.) Het werd een bijzonder feestelijk concert .

Locatie: H.H. Ewaldenkerk, Hogestraat 2, DrutenInformatie over kamerkoor Kwintessens: http://www.kamerkoorkwintessens.nl/

Bladmuziek van de 2 uitgevoerde koorcomposities is verkrijgbaar. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Kerkorgelbezoek leerlingen z.m.l.k-scholen februari 2020

 

De afgelopen jaren vonden er, telkens in de maand december, voor zeer moeilijk lerende kinderen kerkorgelconcertjes plaats in zowel de Lourdeskerk te Nijmegen, als in de H.H. Ewaldenkerk te Druten. De vele leerlingen konden de klanken van een kerkorgel en de entourage van een kerkgebouw beleven. En dat maakt indruk!

Op vrijdag 13 december 2019 vond er wederom een dergelijk kerkorgelbezoek plaats in de Ewaldenkerk aan de Hogestraat 2 te Druten.

De foto's geven een sfeerimpressie van de afgelopen jaren, maar deze foto's kunnen niet tippen aan de intense beleving van de leerlingen .

kerkorgel druten dec 2014 compr..jpg kerkorgelconcert dec. Druten 2014.JPG 20130913-Albertine Martijn-9502.jpg kerkorgel druten dec2014  compr..jpg concert 17dec2015 Nijmegen.jpg concert 13dec2016 Nijmegen.JPG
 

 

Evenwicht in Beweging - synergie van inspirerende kunst, beweging en klanken maart 2019

flyer evenwicht in beweging klankmeditatie (concept 3)-page-001.jpgEen prachtig en uniek initiatief! Bewegingssessies en klankmeditaties rondom meditatieve kunstwerken van Perpetermobile. Alles draait om evenwicht in beweging.

Wanneer je kijkt naar de mobielen van de hand van kunstenaar Peter Huibers, zie je dat ze voortdurend in beweging zijn. Tegelijkertijd zijn ze verstillend en in evenwicht.

In 2 op elkaar afgestemde en ondersteunende delen draait bij Evenwicht in Beweging alles om beweging en evenwicht:

  • We starten met een bewegingssessie waarin een yoga-, Tai Chi, of Qigong-docent je d.m.v. bewust gekozen bewegingen begeleidt om het evenwicht in jezelf te herkennen en te ervaren. (Deze bewegingssessie kan begeleid worden met live muziek.)
  • Aansluitend volgt een klankmeditatie. De musici laten klanken ontvouwen geïnspireerd door de bewegingen van de mobiel en door stilte, ruimte en beweging.

De mobiel, de bewegingssessie en de klankmeditatie zijn middelen om de kwaliteiten van stilte, ruimte en evenwicht in onszelf te herkennen, zodat we er in het alledaagse leven makkelijker mee in contact kunnen komen en blijven.

Mobiel ontwikkeld door kunstenaar: Peter Huibers (www.perpetermobile.nl).

Uitvoerende musici KlankMeditatie: Jacqueline van Koolwijk en Cornelia Wiemers (www.crescenda.nl) op o.a. snaar- en percussie-instrumenten 

Interesse om zelf een bijeenkomst Evenwicht in Beweging te organiseren? Neem contact op.

 

Oudere berichten

Benieuwd naar aankondigingen of reflecties van evenementen die Vrije Klanken al wat langer geleden heeft aangeboden om zo een indruk te krijgen van wat Vrije Klanken zoal gedaan heeft? Klik dan hier voor gearchiveerde berichten.