home-img-small

 

Als de ziele luistert
spreekt het al een taal dat leeft,
't lijzigste gefluister
ook een taal en teken heeft ...

als de ziele luistert!

Guido Gezelle (1859) Bron: “Kleengedichtjes”

Koorcomposities

Jacqueline schreef 4 koorcomposities geïnspireerd door prachtige gedichten van Guido Gezelle.  Als de ziele luistert  is geschreven voor gemengd koor.  O Wild' en onvervalschte pracht voor gemengd koor met pianobegeleiding. Zacht is uw hand, o windeke voor gemengd koor met pianobegeleiding. Gij badt op eenen berg voor gemngd koor a capella.

De stijl waarin de werken geschreven zijn, is sterk beïnvloed door modale schrijftechnieken. De voornamelijk lineaire schrijfwijze, resulteert in harmonieën die variëren van eenvoudig en open, tot complex. De keuze van de lijnen en harmonieën is echter altijd ondergeschikt aan de essentie van de tekst en wat deze bij de lezer, luisteraar, teweeg wil brengen.

De teksten hebben de natuur als thema. De natuur en zijn elementen spiegelt ons mensen wie we in wezen zijn. Wie of wat de kern in ons is en hoe we er contact mee kunnen maken. Wanneer we daarnaar luisteren, wanneer onze ziel daarnaar luistert, en we van daar uit puur en authentiek leven: wezen zoals we wezen moeten, dan ervaren we diepe vreugde.

Uitgegeven door uitgever: Proza Musica - Veenendaal, http://www.prozamusica.nl zijn: 

  • Als de ziele luistert
  • Wild'en onvervalschte pracht zijn 

Uitgegeven in eigen beheer: J.van Koolwijk - Deest (2019):

  • Zacht is uw hand, o windeke (ISMN: 979-0-69403-001-8)
  • Gij badt op eenen berg (ISMN:979-0-69403-000-1)

In 2015 componeerde Jacqueline van Koolwijk op tekst van Hildegard von Bingen, de compositie:

  • Caritas abundat in Omnia voor gemengd koor, piano en 2 contrabassen / keyboard.  (ISMN: 979-0-69403-002-5; Uitgegeven in eigen beheer: J.van Koolwijk - Deest (2019)). 

Opvallend in deze compositie zijn het repetitieve gebruik van de woorden caritas abundat in omnia, de geleidelijke opbouw en afbouw, en de lyrische sopraan-lijn boven de repetitieve woorden, die de overige tekst expressief tot uitdrukking laat komen. 

Mocht je de koorcomopsities willen bestellen, adviezen willen bij de uitvoering, of meer willen weten over de achtergrond van de composities, neem dan gerust contact op.