home-img-small

NECTAR

Concert Vijf Gebeden 19 maart 2017Onder de naam NECTAR - inner silence -, verzorgen Jacqueline van Koolwijk, Siem Ranoesetiko en Nicole Schmaloer optredens en concerten. Vrij musiceren vanuit innerlijke Stilte en daarmee de luisteraar de mogelijkheid bieden om in verbinding te zijn met innerlijke Stilte. Dat is wat de klanken van NECTAR doen.

Hun muzikale improvisaties zijn altijd weer verrassend. De ene keer energiek en beweeglijk, een andere keer verstillend, ruimte gevend en meditatief.

Zij bespelen diverse instrumenten, zoals electronische piano, orgel, snaarinstrumenten (swaramandala en nada tarangini), klankbuizen en klankschalen, diverse percussie-instrumenten en (alt)dwarsfluit.

Van NECTAR verschenen 2 cd's: 

  • NECTAR - inner silence
  • NECTAR - levenslicht

Informatie over deze cd's is te vinden bij uitgaven. Algemene informatie over NECTAR, zie de flyer NECTAR omschrijving (4).pdf

Kijk op de pagina actueel voor data, locaties en tijden van de eerstvolgende concerten van NECTAR.

Concert Vijf Gebeden 19 maart 2017 IMG_6865 compr. voor web.jpg Concert Vijf Gebeden 19 maart 2017 IMG_6750 compr. voor web.jpg Nusantara Bussum2 25052015 compr. voor web 2.jpg

Sound Essence of Nature - Presentatie van Natuurfoto’s met Live Muziek

SOUND ESSENCE OF NATURE concept flyer-page-001.jpgPromofilm Sound Essence of Nature - World Wide Web

Promofilm Sound Essence of Nature - Light of Life (Levenslicht)

In samenwerking met natuurfotograaf Ronald Peeters bieden zij onder de naam "Sound Essence of Nature" een muzikale fotoshow aan. Sound Essence of Nature is het beste te omschrijven als een natuurfotoshow-concert, een symbiose tussen Nectar en Leven in verwondering. Een natuurfotoshowconcert ontvouwt zich vanuit een fijnbesnaarde afstemming van de drie uitvoerende musici van Nectar op de poëtische natuurbeelden van natuurfotograaf Ronald Peeters.

Ronald onthult met zijn macrofotografie een wereld die voor ons niet direct waarneembaar is. Hij neemt je mee in een verrassende en soms overweldigende reis waarin het kleine de schoonheid van het grootse mag raken.

Centraal in alle presentaties staat zijn fotoshow Levenslicht, lofzang op de mikrokos’mos’, die een inkijkje geeft in de magische, haast surrealistische lichtwereld van de mossen. Maar ook andere fotoshows zoals Transformatie (metamorfose van een libel), Worldwideweb (spinnenwebben en fonkelende parels), Wiegend in de wind (bloeiende bosanemonen) en Vlinderpracht zijn oogstrelend.

In Sound Essence of Nature dringen Jacqueline, Nicole, Percusiem en Ronald gezamenlijk zo diep door in de manifeste natuur dat de vertrouwde vormen en beelden lijken te verdwijnen. Alle associaties vallen weg: er zijn geen bekende melodielijnen, ritmes en composities meer. Zo ontsluiten zij de essentie die ín de natuur besloten ligt. Zij raken aan deze essentie via beeld en muziek, via licht trilling en klank. ‘Sound’ kunnen we hierbij begrijpen als klank, als geluid, maar ook als betrouwbaar, solide, deugdelijk. Sound staat voor al wat wezenlijk, voedend en inspirerend is.

Sound Essence of Nature biedt een verrassende reis in klank en beeld.

Uitgebreide informatie over Sound Essence of Nature en het werk van Ronald Peeters:https://leveninverwondering.com/content/natuurconcert-sound-essence-nature 

 

Vijf Gebeden - concert in samenwerking met sopraan Ute Kreidler 

Concert Vijf Gebeden 19 maart 2017 IMG_6884 compr. voor web.jpg

Op 17 september 2018 verscheen een nieuwe cd van Ute Kreidlder i.s.m. Nectar - "Hildegard von Bingen Inpiration - Vijf Gebeden". 

Bekijk en beluister foto's en fragmenten op de website van Ute Kreidler: 

https://www.spirit-antiqua.de/de/weitere-projekte/nectar-inner-silence/

De samenwerking met de Duitse sopraan Ute Kreidler resulteerde in het door Hildegard von Bingen geïnspireerde concertprogramma "Vijf Gebeden", waarin liederen van von Bingen, orgelcomposities van Jacqueline van Koolwijk en meditatieve improvisaties van NECTAR versmelten tot een programma welke door de luisteraar ervaren kan worden als één klankgebed.

Hildegard von Bingen (1098-1179) was een Duitse mystica, componiste, kruidengeneeskundige en abdis. De invloed van al haar werken is groot en vormt tot op de dag van vandaag voor velen een bron van universele en tijdloze kennis en inspiratie.

Geïnspireerd door vijf afbeeldingen uit „Scivias“, het eerste theologische visioenenboek van Hildegard von Bingen, componeerde Jacqueline van Koolwijk in 2016 “Vijf Gebeden voor orgel”. Titels van de delen zijn: Vertrouwen, Kracht, Onderscheidingsvermogen, Verlossing en Licht. Deze korte en indringende delen van het orgelwerk vormen de rode draad in het programma waarin het trio NECTAR samenwerkt met de Duitse soprane Ute Kreidler. Ute houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met de muziek van Hildegard von Bingen.

Doordrongen van de kracht van de afbeeldingen, de visioenen, en de liederen van Hildegard von Bingen, laten de vier musici tijdens het concert muziek ontvouwen. De klanken zijn spontaan en ieder moment weer nieuw. De ene keer energiek en beweeglijk, een andere keer verstillend, ruimte gevend en meditatief.

Door de synergie van de warme en heldere stem van Ute Kreidler met het subtiele spel van het trio NECTAR kunnen muziek en beelden van Hildegard von Bingen op een nieuwe en diepe wijze ervaren worden door de luisteraar.

Van de orgelcompositie "Vijf Gebeden" verscheen in 2016 een cd. Meer informatie is te vinden bij uitgaven.

Van het gehele concertprogramma, orgelcompositie, afgewisseld met liederen van Hildegard von Bingen en improvisatie is vanaf 17 september 2018 ook een cd te verkrijgen via https://www.spirit-antiqua.de/de/cds/ of via https://www.amazon.de/ of via info@vrijeklanken.nl 

Het concertprogramma "Vijf Gebeden" word uitgevoerd op: 

  • zondag 10 maart 2019, aanvang 17.00u in de Klangraum 21, Alte Papierfabrik, 67280 Ebertsheim (Dld)
  • zondag 13 oktober 2019, aanvang 16.00u in de Cellebroederskapel, Cellebroedersstraat 4, 6211PK Maastricht. Entree: €15,-. Reserveren: john.eijssen@cellebroederskapel.nl. Meer informatie: https://www.cellebroederskapel.nl/agenda/370-ute

  • zaterdag 26 oktober 2019, aanvang 14.30u, H.Ewaldenkerk, Hogestraat 2, Druten. Entree: vrije gift. Het concert wordt voorafgegaan door een lezing van Kitty Bouwman (theologe en docente spiritualiteit & mystiek) over het universele en tijdloze gedachtengoed van Hildegard von Bingen. UItnodigingaffiche lezing en concert Druten 26102019 

Ervaringen van luisteraars

"Een opeenvolging en pianissimo uitgroeiend tot een afwisselend helder dan weer donker maar altijd een organisch klankbeeld van een ongekende schoonheid. De klanken verstierven naar een meditatieve en indrukwekkende stilte." (ervaring luisteraar concert i.k.v. Dag van de Stilte)

"Gevoelens van verdriet, afgewisseld door die van vreugde, vrede en berusting maakte het tot een, voor mij ultieme belevenis. Muziek... een kunstvorm ..eeuwig.. groter dan een mens en ultiem in het laten beleven van emoties van welke aard dan ook! Althans, en dat als compliment, uitgevoerd door musici zoals jullie die muziek een ziel weten te geven. Ik.. geniet dagelijks nog van de prachtige cd en daarvoor veel dank!"  (ervaring n.a.v. bijwonen première-concert Vijf Gebeden en beluisteren cd-opname)

"Verstilling en opwekking!"  "Rivier van Klanken." "Fabelachtig mysterieus, als het leven zelf." (ervaring luisteraar concert Inner Silence)

"Jullie muziek onconditioneert."  "Jullie muziek is als een Schepping." "Deze klanken helen je." "Dit is muziek van en voor de ziel." (ervaring luisteraars na optreden NECTAR bij symposium)

"Gistermiddag  de eerste keer een concert van NECTAR mogen meemaken. Prachtig hoe drie mensen elkaar inspireren en, vooral improviserend, samenwerken aan stukken die op hun beurt mij weer inspireren. Mensen, bedankt!

Nectar.

Gedachten

bespelend

benevelend

als

fijne regen

rustig

overweldigend

binnendruppelend

innerlijke rust

overgietende

godendrank"

(Reactie  bezoeker concert NECTAR)